αξιοθεατα

Ieron Logo
AENAON
ODEON

Το Ακόντισμα παραμένει ακόμα και σήμερα ένα μέρος κατάμεστο από την ενέργεια των πολιτισμών που έδρασαν στην περιοχή του. Από την παρουσία Θασιτών εμπόρων στην αρχαιότητα και Ρωμαίων στρατιωτών στα προχριστιανικά χρόνια, μέχρι το πρόσφατο παρελθόν και τον πολιτισμό των προσφύγων εκ Καππαδοκίας, ο οικισμός συγκεντρώνει εντός των ορίων του, ένα σύνολο από αξιοθέατα μεγάλου αρχαιολογικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.

Η αρχή γίνεται ήδη από την εξωτερική πύλη του οικισμού, δίπλα στη reception του Ξενώνα, όπου συναντά κανείς τον κήπο Μνήμης με τα ιδιαίτερα μνημεία που συγκεντρώνουν, μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, κάποιες συγκινητικές ιστορίες ανθρώπων που κατοίκησαν αυτό το μαγικό τόπο. Αν είναι κανείς τυχερός θα συναντήσει τον Καπλάνη να κάθεται στο μαρμάρινο τραπέζι και να τις διηγείται με τον ξεχωριστό του τρόπο.

Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια προς την κεντρική πλατεία αντικρύζει κανείς το πανέμορφο παρεκκλήσι του Αγίου Μάμα, το οποίο μάλιστα φιλοξενεί το ομώνυμο σκήνωμα και αποτελεί το επίκεντρο της πανήγυρης που πραγματοποιείται αρχές Σεπτέμβρη.

Ακριβώς από κάτω, πρώτη στάση για δροσιστικό νερό από τις δίδυμες κρήνες των λεόντων, ενώ δίπλα δεσπόζει ο ολόλευκος πύργος που φιλοξενεί τον επονομαζόμενο Θησαυρό των Καππαδοκών, ένα μνημείο της προσφυγικής ιστορίας του τόπου. Ο Θησαυρός φιλοξενεί επιλεγμένα εκθέματα από το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Ελλήνων της Καππαδοκίας, το Κέντρο Καπαδοκικών Μελετών, καθώς και ένα ιστορικό αρχείο ανοιχτό σε κάθε ερευνητή, ταξιδιώτη ή γόνο της Καππαδοκίας. Από τον ίδιο χώρο μπορείτε να προμηθευτείτε και αναμνηστικά είδη ή να κανονίσετε ξενάγηση στα μουσεία της Νέας Καρβάλης.

Πίσω από το Θησαυρό, συναντά κανείς τη Fontana Di Venere, το πετρόχτιστο συντριβάνι ακατάπαυστης υδάτινης ροής, που αποτελεί αγαπημένη στάση των επίδοξων αιώνιων εραστών. Κατά το θρύλο της εποχής Pax Romana, ένας Ρωμαίος στρατιώτης οραματίστηκε την θεά Αφροδίτη να αναδύεται μέσα από τη θάλασσα και ορκίστηκε αιώνια αγάπη στην εκλεκτή της καρδιάς του. Λίγα μέτρα παραπέρα, μπορεί κανείς να θαυμάσει το επιβλητικό αναστηλωμένο Ωδείο των Μουσών και την ομώνυμη αρχαία Κρήνη, όπου συχνά διενεργούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ακολουθώντας την ανατολική περιμετρική οδό του οικισμού, ο επισκέπτης συναντά το ΑΕΝΑΟΝ, επίσης χώρο διενέργειας εκδηλώσεων, όπου το αρχαικό παγανιστικό παρελθόν συναντά το χριστιανικό παρόν, μέσα από την αρμονική συνύπαρξη του ναού της Αναλήψεως με το αναστηλωμένο Βήμα των Θασιτών, που πρωτοκατοίκησαν το λόφο. Όλα αυτά σε ένα πλάτωμα με πανοραμική θέα που θα σας εντυπωσιάσει.

Από το Αέναον ξεκινά ένα εντυπωσιακό και άνετο μονοπάτι που, διασχίζοντας το Άλμα και τον ελαιώνα του Ακοντίσματος, οδηγεί στην κορυφή του λόφου όπου δεσπόζουν τα σωζόμενα τείχη και οι οχυρώσεις του φρουρίου Hercontroma, που αποτελούσε κατά τη ρωμαική αρχαιότητα το ανατολικό άκρο της επαρχίας της Μακεδονίας. Άλλωστε, πλάι στον οικισμό, στις παρυφές του λόφου, περνούσε η αρχαία Via Egnatia, που ένωνε τη Δύση με την Ανατολή, και το Ακόντισμα αποτελούσε τη σημαντικότερη στάση κατά το ταξίδι αυτό.

Στη βάση του λόφου, βρίσκονται τα Επτά Πολυβολεία, θλιβερά μνημεία των Βαλκανικών πολέμων κατά τους οποίους καταστράφηκε ολοσχερώς ο οικισμός και ερήμωσε για πρώτη φορά μετά από αδιάλλειπτη κατοίκηση εικοσιπέντε αιώνων.
Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και η είσοδος για τις Στοές των Μεταλλείων, όπου κάθε χρόνο αναβιώνει ένα πολύ σημαντικό και λαοφιλές έθιμο της ευρύτερης περιοχής. Εκεί την περίοδο των Χριστουγέννων, ο «δικός μας» Άη-Βασίλης, ο Μέγας Βασίλειος εκ Καππαδοκίας, περιμένει μικρούς και μεγάλους μέσα στη σπηλιά, για να τους εξιστορήσει την παράδοσή του.

Τέλος, για τους φυσιολάτρες και τους εραστές της περιπέτειας, το ίδιο μονοπάτι συνεχίζει για χιλιόμετρα προς την οροσειρά της Ροδόπης, σε ένα μαγευτικό τοπίο με διάσπαρτα ορεινά παραδοσιακά χωριά. Μια περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή που αξίζει να επιχειρήσει κανείς είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο, με μοτοσικλέτα ή ακόμα και έφιππος. Πάντα με αφετηρία και τελικό προορισμό το Ακόντισμα!