Favicon

ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ - ΚΑΒΑΛΑ

το ακοντισΜα

Το Ακόντισμα

ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ

Στις παρυφές του παραθαλάσσιου οικισμού της Νέας Καρβάλης, μόλις λίγα λεπτά από την πόλη της Καβάλας, με σύντομη και εύκολη πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, βρίσκεται ένας απομονωμένος λόφος που κατοικείται αδιάλειπτα από τα βάθη της αρχαιότητας και αποτελεί ιστορικά τον ιδανικό σταθμό σε κάθε ταξίδι από τη Δύση προς την Ανατολή και αντίστροφα. Το όνομα αυτού: Ακόντισμα.

Χάρη στην προνομιακή του θέση στο ανατολικό άκρο του κόλπου της Καβάλας, με ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο και το άνοιγμα ανάμεσα στη Θάσο και τη χερσόνησο του Άθω, ο χαρισματικός αυτός τόπος προσέλκυσε τους αρχαίους Θάσιους και Μακεδόνες και μετέπειτα τους Ρωμαίους, που εγκατέστησαν μάλιστα στη βόρεια πλευρά του λόφου φυλάκιο. Ήταν ένας σημαντικός σταθμός που εξυπηρετούσε τους ταξιδιώτες της αρχαίας Via Egnatia. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα ο λόφος πρωτοκατοικήθηκε ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Από τον ίδιο λόφο πέρασαν και εγκαταστάθηκαν κατά σειρά Βυζαντινοί, Οθωμανοί και τελικά Καππαδόκες πρόσφυγες μέχρι την πρόσφατη ερήμωσή του, όταν και υπό τη διαχείριση της τοπικής Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης ξεκίνησε η προσπάθεια ανάδειξης και αναγέννησης του μαγικού αυτού μέρους ως ενός λαογραφικού χωριού-οικισμού.

Η αναστήλωση του οικισμού ξεκίνησε το 1996 σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές της κωμόπολης Gelveri (Καρβάλη – σημερινή ονομασία Güzelyurt) της Καππαδοκίας, ενσωματώνοντας λεπτομέρειες και τεχνοτροπίες από παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς της Καβάλας. Έτσι, διατηρήθηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το εντυπωσιακό Καππαδοκικό τοπίο, αλλά και τα χωριά της μακεδονικής υπαίθρου (πέτρινα καλντερίμια, πλατεία, εκκλησία, πυκνόφυλλα δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια) με στόχο να γεφυρωθεί η σημαντική παράδοση και οι αναμνήσεις του παρελθόντος με τις σύγχρονες πολιτιστικές απαιτήσεις του εναλλακτικού τουρισμού.

Ακόντισμα Όραμα

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Το Ακόντισμα συνεχίζει πλέον την ιστορική του πορεία με νέο σύμβολο την αέναη τριαδική διανυσματική κίνηση. Σύγχρονη κινητήριος δύναμη για αυτό αναδεικνύεται η τριβή και η συμπαραγόμενη ενέργεια ανάμεσα στην εμπειρία της ιστορικής Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης (και του πολυπράγμονος προέδρου της, κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη), που διαχειρίζεται το λόφο από το 1983, και στη σύγχρονη δημιουργική ματιά μιας παρέας νέων ανθρώπων που από την πρώτη στιγμή ένιωσαν το έντονο ενεργειακό πεδίο του χώρου να τους μαγνητίζει.

Όραμα αυτής της συνεργασίας είναι η λειτουργία ενός οικισμού-πρότυπο, που θα διασώζει και θα αναδεικνύει την ιστορική πορεία του τόπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πολυθεματικός πόλος έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Σε αυτό βοηθάει, φυσικά, και ο ίδιος ο οικισμός, ο οποίος μεταμορφώνει την έννοια του «all-inclusive» προσφέροντας όλα όσα μπορεί να αποζητάει κάποιος στις διακοπές, την ψυχαγωγία ή τη διοργάνωση κάποια εκδήλωσης: αξέχαστη διαμονή, αξιοθέατα, εγκαταστάσεις αναψυχής, πλήθος εκδηλώσεων. Όλα μαζί συνθέτουν το παλίμψηστο παράδοσης και πολιτισμού που λέγεται Ακόντισμα. Ένα παλίμψηστο που αξίζει να ανακαλύψετε 365 μέρες το χρόνο.

Η ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ

Στα 500 μέτρα από το Ακόντισμα βρίσκεται το χωριό της Νέας Καρβάλης, που χτίστηκε μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών στη θέση του οθωμανικού χωριού Τσαρπαντί. Αυτή είναι από μόνη της ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, ειδικά τα Χριστούγεννα. Ανήμερα τα Χριστούγεννα διοργανώνεται μια όμορφη γιορτή μπροστά στην κοινότητα του χωριού, ενώ παραμονή των Φώτων έχουμε την αναβίωση του καππαδοκικού εθίμου Σάγια. Παράλληλα, μπορείτε να δοκιμάσετε τους φημισμένους κουραμπιέδες της περιοχής. Φυσικά, η Νέα Καρβάλη σάς περιμένει και όλη την υπόλοιπη χρονιά για φαγητό και καφέ στα γραφικά μαγαζιά της ή για κολύμπι στις παρακείμενες παραλίες.

Ακόντισμα Χάρτης